Salon za nego psov

Profesionalna nega za vašega psa

Vse temelji na ljubezni in zaupanju

Skrbni in sočutni lastniki, vedo in poznajo skromno veličino svojega kosmatinca, zato jim ni vseeno tudi za njegovo DOBRO počutje. Poleg hranjenja in veliko prostega časa, ki si ga je skrben lastnik primoran vzeti za sprehode s svojim psom, je najbolj pomemben dejavnik tudi NEGA PSA. Negovan pes že navzven izžareva svoje zdravje in dobro počutje, svojemu lastniku pa je v ponos.

Zadovoljne stranke

Naše storitve

ČESANJE 

Redno in pravilno česanje je za psa izrednega pomena, saj ima poleg odstranjevanja umazanije in preprečevanja nastajanja vozlov še druge ugodne učinke. Ob vestnem in pravilnem česanju, pes nežne gibe občuti kot masažo, kar blagodejno vpliva na njegovo počutje, hkrati pa stimulira naravna olja v koži, ki dlaki dajejo zdrav videz in sijaj. 

Z rednim česanjem spremljamo stanje kožuščka in lahko ob morebitnih spremembah, ki smo jih opazili, še pravočasno ukrepamo!

Za izbiro krtače, ki jo bomo pri česanju uporabili se odločimo glede na strukturo, kvaliteto in dolžino dlake.

KOPANJE IN SUŠENJE

Dandanes večinoma kužkov, sobiva z nami v stanovanju. Zaradi higiene in in prav tako za njihovo dobro počutje jih je s pazljivo izbiro šampona, priporočljivo kopati vsaj enkrat mesečno.

Pri svojem delu uporabljamo kvalitetne šampone, ki dlake in kože ne izsušijo in ne povzročajo alergij. Glede na vrsto in kvaliteto dlake izberemo ustrezen šampon s katerim želimo doseči željen učinek (npr. šampon za belo dlako, dolgo dlako, srednjo dlako,..).  V našem salonu ostajamo zvesti kozmetiki znamke Biogance ter IV San Bernard. 

Ob kopanju pazimo, da vode in šampona ne usmerimo direktno v oči, ušesa ali gobček. Ušeska lahko zaščitimo tudi s koščkom vate, ki ga nežno prislonimo ob sluhovod. Temperatura vode naj ne bo prehladna in seveda tudi ne prevroča. Najbolj priporočljiva temperatura vode je med 38 in 39 stopinj, malce pa je odvisno tudi od posameznega kužka in letnega časa (poleti je nekaterim kužkom bolj vroče in jim paše za odtenek hladnejša voda). Kužke našamponiramo enkrat, v primeru, da je kožušček bolj umazan, pa dvakrat. Šampon razredčimo z vodo, pri tem pa upoštevamo na zadnji strani embalaže napisano priporočeno razmerje med šamponom: vodo. Na koncu na kožušček nanesemo še balzam, pri čemer prav tako upoštevamo razmerje ter čas učinkovanja. Temeljito izperemo.

Kužka nato ovijemo v brisačo, ga z nežnimi gibi čimbolj osušimo in ga do konca posušimo s sušilcem, prilagojenim posebej za pse. Pri tem je ključnega pomena, da kužušček med feniranjem pravilno razčesujemo.

TRIMANJE 

Trimanje pomeni odstranjevanje dlake s trimerji in ne krajšanje dlake z škarjami, oziroma strojčkom za striženje. Trimanje je opravilo, ki zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti. Lastnikom psov, ki jih je potrebno trimati priporočamo, da to redno opravljajo na vsake dva do tri mesece, saj le tako poskrbimo, da dlaka ostaja v pravi kondiciji.

 

 

STRIŽENJE

 

 

Strižemo po pasemskih standardih, oziroma upoštevamo želje lastnika. Strižemo lahko s škarjami, ali s strojčkom za striženje (odvisno od želene dolžine dlake in pasme psa).

 

 

paws, pads, flower

                                    KRAJŠANJE KREMPLJEV

 Zelo pomembno je, da psu redno krajšamo kremplje, saj je to edini način, da ohrani zdravo strukturo tačk. Psom, ki se veliko gibljejo po trdnih površinah se kremplji brusijo sami, tistim, ki pa večino časa preživijo v hiši, pa jih je potrebno krajšati, saj se lahko hitro zataknejo v talne špranje, ali preprogo, ter povzročijo poškodbe in deformacijo tačk.

Pri tem delu moramo biti zelo previdni, saj moramo odrezati le predolg mrtev del kremplja, brez da bi poškodovali živi del. To je lažje pri belih krempljih, kjer vidimo do kam segata krvna žila in živec, težje pa pri črnih, kjer strižemo po občutku. Pozabiti ne smemo tudi na peti krempelj, ki je bolj zavit in se lahko zaraste nazaj v kožo.

                                            ČIŠČENJE UŠES

Zelo pomembna je higiena in redno preverjanje čistoče sluhovodov. Manjša količina ušesnega masla ponavadi ne povzroča škode. Za vnetje ušes so najbolj dovzetni psi, ki imajo dolga, viseča ali prekomerno odlakana ušesa. Ker našteti dejavniki preprečujejo dostop zraka v sluhovod, se ustvarijo ugodni pogoji za rast in razvoj bakterij, ki privedejo do vnetja. Vnetje prepoznamo po neprijetnem vonju, otresanju z glavo, praskanjem po uhljih in njihovi okolici ali po nabiranju temno obarvanih oblog v notranjosti uhlja.

Psom, ki imajo z dlako močno poraščene sluhovode moramo dlake, ki segajo v sluhovod, nežno populiti, da omogočimo boljši prehod zraka vanj. Nato jih očistimo z čistilnimi blazinicami in z emulzijo za čiščenje ušes.

 

paws, dog, pet

NEGA BLAZINIC

Vsak izmed nas ljudi ima v omari tudi po več parov čevljev, pozabljamo pa, da so blazinice edini »čevelj« naših kosmatincev. Poleti so le te mnogokrat poškodovane od ureznin in hoje po razgretih površinah, pozimi pa se lahko poškodujejo zaradi soli.

Če se želimo takim težavam izogniti, jih je dobro negovati s kremo za nego blazinic, ki vrača vlažnost, ter razkuži in prepreči nastanek novih poškodb. Priporočljivo je tudi striženje dlak med blazinicam, saj se mednje nabere veliko umazanije, zaradi katere nastane vozljiček, ki psu med hojo povzroča bolečino.

                                            NEGA DLAKE OKOLI OČI

Glavni razlog za obarvanost dlake ob očeh sta prekomerno solzenje in nabiranje umazanije. Če jim tega dela redno ne čistimo, se jim dlaka trajno obarva in strdi, zaradi česar nastane hrasta, ki lahko povzroči vnetje.

Prav iz teh razlogov, psu s čistilnimi blazinicami namočenimi v emulzijo, hrasto nežno odstranimo, ter ob dosledni negi postopno zmanjšamo tudi obarvanost dlake okoli oči.

dog, puppy, cotton tulear
dog, funny dog, funny

PRAZNENJE PARAANALNIH ŽLEZ

 Vsak posamezen pes ima svoj značilen vonj s pomočjo katerega se med seboj lažje prepoznajo. Nahaja se ob zadnjični odprtini, v analnih žlezah. Navadno pes žleze prazni že med samo hojo, ali blatenjem, velikokrat pa se zgodi, da mu to ne uspe. Tako se žleze vedno bolj polnijo in gostijo z sekretom, kar lahko pripelje do hudega vnetja. Da ima pes vnete analne žleze, ugotovimo, če opazimo značilno drsanje po zadnjični odprtini, ter ob vidni bolečini ob blatenju.

Pomembno je, da spremljamo stanje analnih vrečk, tako da ju s pravilnim prijemom istočasno nežno stisnemo.

Vse izdelke za nego, ki jih uporabljamo v našem salonu, lahko uporabljate tudi doma.

V naši trgovini so vam na voljo izdelki za nego psa na domu.